Vår CO2-kalkylator finns till för att det ska bli enklare att förändra våra gamla invanda beteenden och välja råvaror mer medvetet när vi lagar mat. Eller som vi säger själva; what we measure we can change; det vi räknar på kan vi förändra. Nu har vi dessutom uppdaterat kalkylatorn med vårt sortiment från The Vegetarian Butcher. Med andra ord är det fritt fram att jämföra köttprodukter med växtbaserade varianter och ta beslut därefter. Lycka till!
Så kommer du igång
- Utgå ifrån ett av dina befintliga recept och klicka på motsvarande ingredienser i våra listor. Voilà – du har nu ett mått på rättens CO2-belastning. Observera att siffrorna anger belastningen för en portion.
- Inte nöjd? Laborera med råvarorna till dess att du uppnått ett resultat som du är nöjd med.
- Mejla över ditt nya recept till dig själv.
Ett räkneexempel
Tycker du att det här med CO2-belastning är lite svårt att greppa? I så fall är du långt ifrån ensam. Vår samarbetspartner CarbonCloud har tagit fram ett tydligt räkneexempel.
I svenska skolor serverar man ca 2 miljoner måltider per dag. Ponera att man serverar burgare en gång i veckan*. Vad blir ”CO2-besparingarna” om man i stället för köttburgare (80 g) väljer att servera The Vegetarian Butcher NoBeef Burger (80 g)?
Jo, för att kunna räkna behöver vi först veta ungefär hur mycket en hamburgare respektive vår NoBeef Burger kostar i CO2-utsläpp.
I CarbonClouds exempel har man dock avrundat lite och räknar med 2, 2 respektive 0, 3 kg CO2, så vi använder det även här.
Vinst/besparing per burgare: 2,2 – 0,3 = 1,9 kg CO2
Vinst/besparing per vecka: 2 000 000 x 1,9 = 3 800 000 kg CO2
Men vad betyder det här egentligen? Jo, 3 800 000 kg CO2 motsvarar 1200 resor tur och retur till Thailand! Per vecka!**
Om CarbonCloud
Så här låter det när CarbonCloud presenterar sig själva. Vill du veta ännu mer är du varmt välkommen att klicka dig in på deras hemsida.
* Observera att vi använder hamburgare som ett räkneexempel.
** CarbonCloud RISE