Menu

Marie Hjort är vår hållbarhetskoordinator och anbudsansvarig som aldrig slutar imponeras av drivet inom det offentliga köket. Vi passade på att prata med henne om varför hon ägnar jord så mycket tankekraft och varför planeten vore en lite bättre plats ifall vi alla agerade ”lite mer regenerativt” i vår vardag. Vi hoppas att det ska smaka!

Först och främst; vad gör du om dagarna, egentligen?
– En stor del av mitt arbete är att försöka nå ut med Unilevers hållbarhetsarbete till kunder, samarbetspartners och kollegor. Dessutom ger jag input till Unilevers globala team och förmedlar vad som är på gång här uppe hos oss. Som anbudsansvarig ser jag till att våra offentliga kunder får den service de kan förvänta sig och produkterna de vill ha. Rollen som hållbarhetskoordinator och anbudsansvarig går av naturliga skäl in i varandra en hel del.

Vilka frågor och funderingar möter du när du är ute på skolor och mässor?
– ”Vad gör ni för klimatet?” är den vanligaste frågan numera! Det är tydligt att det är upp till bevis för livsmedelsbranschen nu. När jag började här 2011 handlade en hel del av mitt arbete om att lyfta hållbarhetsfrågan och ingjuta kraft och energi hos kockarna att reflektera över den här typen av frågor. Nu upplever jag att jag får fler frågor tillbaka! Det gör mig glad eftersom jag då får tillfälle att prata om Unilevers hållbarhetsarbete.

Så intresset för den här typen av frågor är helt enkelt stort?
– Ja, jag brukar säga att om alla människor hade lagat mat på samma sätt som man gör i skolor och förskolor, så hade vi kommit långt. Med det sagt så är det inte så mycket av ett ”intresse” utan mer en självklarhet som också omsätts i praktiken helt naturligt. Jag upphör aldrig att imponeras över kreativiteten och medvetenheten i de offentliga köken.

Unilever fokuserar just nu mycket på det regenerativa jordbruket. Vad är det egentligen?
– Nu är det ju verkligen inte bara Unilever som pratar regenerativt jordbruk, utan väldigt många med oss, och såväl små som stora aktörer. Ordentligt förenklat så handlar regenerativt jordbruk om jordhälsa. Lite mer utförligt så är det flera olika odlingsmetoder vars gemensamma nämnare är att de jobbar för att ge tillbaka till jorden och naturen så att den i sin tur kan arbeta för oss människor. En välmående jord är mer näringsrik, binder mer kol, hålls fuktig enklare och är mer motståndskraftig mot väder och vind.

Men hur kommer det sig att det är på tapeten just nu?
– För Unilevers del så tror jag att det handlar om att man börjat se ordentliga resultat nu. År 2021 lanserade Unilever sina regenerativa jordbruksprinciper och samtidigt började man arbeta med det i större skala tillsammans med olika samarbetspartners. Förra året presenterades sedan resultaten av fyra regenerativa projekt och dessa visade fantastiska resultat! I ett av projekten som gjordes ihop med en spansk tomatleverantör, hade CO2-utsläppen gått ner med 37 % och de vilda pollinatörerna ökat med 173 %.1 Sådant ger mig hopp!

Vad är skillnaden mellan att tänka hållbart och att tänka regenerativt då?
– Vi pratar numera om att gå från att ”göra mindre skada” till att ”göra mer gott”. En sådan utveckling går till exempel från att odla och skörda på ett sätt som inte stör befintligt djurliv, till metoder som till och med skulle kunna främja djurlivet och den biologiska mångfalden. Alltså man lämnar efter sig mer än man tar. Tänk vilka magiska saker som skulle kunna hända om vi implementerade det tankesättet i vår vardag även utanför jordbruket.

Och varför bryr sig Unilever om detta?
– Det är både en del i arbetet för att kunna uppnå våra hållbarhetsmål som i sin tur är uppdelat på fyra områden; Klimat, Natur, Plast och Försörjning3. Regenerativt spelar en stor roll i vårt arbete för att nå målen inom området hur vi främjar natur men är även en bidragande orsak till hur vi ska nå våra klimatmål.

Affärerna då?
– Självklart handlar det ju såklart också om att vi försöker säkerställa våra affärer och på Unilever ser vi regenerativt jordbruk som kritiskt för vår business.

Sist men inte minst, varför ska helt vanliga icke-beslutsfattare bry sig om detta?
– Jag tycker gott att man kan se sig själv som en beslutsfattare i en värld av utbud och efterfrågan.

Källor och massor av merläsning!

1. Läs mer om regenerativt jordbruk och våra projekt
https://www.unilever.com/sustainability/nature/regenerating-nature/

2. Läs mer om hur vi implementerar regenerativt jordbruk
https://www.unilever.com/news/news-search/2024/how-unilevers-implementing-regenerative-agriculture-practices-across-1-million-hectares/

3. Läs mer om våra hållbarhetsmål
Unilever - Our sustainability goals.

Få en snabb men matnyttig genomgång (på svenska!) av hur vi försöker ta ansvar för planet och samhälle!

Produkter
Recept
Favoriter
Meny