Bakad piggvar med kejsarhatt, sotad vårlök och ingefärssmörsås
Finns det något festligare och lyxigare än när piggvaren åker fram? Den här gången ackompanjeras denna fina råvara av japanska smaker som från miso, soja och ingefära.
Till 10 personer
1,5 kg piggvarsfilé
2 l rimlag, 7 % (2 liter vatten kokt med 140 g salt och nerkylt)
700 g kejsarhatt eller ostronskivling
3 msk matolja
50 g smör
1 st solovitlök
10 g backtimjan
salt
peppar
20 st vårlökar
3 msk Knorr Svampbuljong
3 dl vatten
1 dl vitt vin
2 msk risvinäger
2 msk MAIZENA Majsstärkelse
500 g tärnat smör, rumstempererat
30 g fint riven ingefära
2 msk misopasta
2 msk ljus japansk soja
3 msk färskpressad citron
Till servering:
shisokrasse
kokt sushiris
Gör så här:
- Dela fisken i 10 portionsbitar och låt ligga i rimlagen i 1 timme. Skölj av fisken i vatten.
- Baka fisken under plastfilm i ugn på 100*C tills den är 50*c.
- Dela svampen i bitar och stek den gyllenbrun i olja, smör, vitlök och timjan. Salta och peppra.
- Sota vårlöken på spishällen eller med en gasolbrännare.
- Koka upp buljong, vatten, vin och vinäger. Låt småkoka i 5 minuter. Red av buljongen med MAIZENA utrört med lite vatten. Koka upp och börja försiktigt montera i smöret på medelhög värme. Smaka av såsen med miso, riven ingefära och sojan.