Är din meny framtidssäkrad?
Få inspiration och ta fram recept som är läckra, näringsrika, trendiga, lönsamma och effektiva.
Vi presenterar årets 3 största menytrender
Gröna hjältar
Upcycla dina rester
Håll det lokalt
Gröna hjältar
Växtprotein som huvudrätt
Om trenden
Grönt protein öppnar det också upp för nya tillagningsmetoder och pairingalternativ, och billigare ingredienser. Här är inget förbjudet, så flexa din kreativitet för att addera textur och smak till bönor, linser och grönsaker med mera, och sätt flera gröna hjältar på din meny.
Viktigt att komma ihåg, oavsett rätt, är att hela tiden hålla en näringsmässig balans mellan fett och vitaminer. Jag försöker alltid addera till något som är rikt på B12 i mina gröna rätter.
Magnus Rydberg
Kock, Unilever Food Solutions
Gröna hjältar recept
Korean Poke Bowl
Den här koreanska tolkningen av klassisk hawaiiansk husmanskost, är en hälsosam färgexplosion som sätter grönsaker i första rummet, kan varieras i det oändliga och låter dig använda det du har hemma blandat med grönt protein i säsong. Receptet kan verka långt, men stora delar kan förberedas i förväg för optimal smak och en superfräsch service!
Upcycla dina rester
Maximera kreativitet
Om trenden
En effektiv strategi för att åstadkomma det är att skapa mindre menyer. En noggrant sammansatt, komprimerad meny gör det enklare för dig att hantera lager och minimera färskvaror. Det ger dig också större frihet att utforska din kreativitet, och gör att dina gäster fortfarande känner att de har mycket att välja på för en mindre kostnad, jämfört med en meny med endast huvudrätter.
Att förädla råvaror i sesong såsom exemelvis fermentering, inläggning, saltning, torkning är också hållbart och ett sätt att förlänga årstiderna. Att tänka på portionsstorlek är också viktigt för att minska matsvinnet men också för en hållbar köksekonomi. Se över hur många rätter man har på menyn och att alltid lämna utrymme för flexibilitet när man planerar menyn.
Martina Danielsen
Kock, Unilever Food Solutions
Upcykla dina rester recept
Bakad spetskål med citron och frön
Inte nog med att kål är en av de trendigaste grönsakerna du kan bjuda på, den tål att lagras, är otroligt mångsidig i köket och perfekt att tillaga i ugn. Har du inte tillgång till spetskål, är vitkål ett utmärkt substitut. Den knapriga fröblandningen fungerar bra som topping på i stort sett vad som helst. Här ger den extra crunch och textur till den mjuka, söta kålen.
Håll det lokalt
Använd storytelling
Om trenden
Att känna till matens ursprung och historien bakom förbättrar också upplevelsen och visar att du är uppmärksam på detaljer och bryr dig om ditt närområde. Det kommer att kräva lite kreativitet från din sida när det kommer till införsäljningen, men ger dig bättre möjligheter att sätt din egen prägel på din meny och få den att sticka ut.
Lokala råvaror är ett bra sätt att återupptäcka traditionella grönsaker som inte används så ofta idag. Många restauranger går i denna riktning och jag skulle inte säga att det är en trend, utan snarare här för att stanna. Den enda utmaningen kan vara att det är relativt dyrt, men planerar man menyn kring detta, kan det vara en riktig” game changer” både i köket och på tallriken.
Magnus Rydberg
Kock, Unilever Food Solutions
Håll Det Lokalt Recept
Wallenbergare med klassiska tillbehör
Wallenbergare ska göras på riktigt finmalet kött, resa sig som små suffléer och allra helst serveras med brynt smör, rårörda lingon och små gröna ärtor till. Samtliga ingredienser som enkelt kan hämtas lokalt, från bönder och odlare i ditt närområde, för att addera både karaktär och smak till rätten.
AI i köket: sparringpartner och inspirationskälla
Artificiell intelligens (AI) i köket kan låta som en avlägsen framtid. Men den har faktiskt omedelbara praktiska tillämpningar, även om du fortfarande är obekant med tekniken. Vi har listat några av de snabbaste tipsen och tricksen så att du kan komma i gång med AI direkt.