Menu

Hur kom det sig att en dryck med tusentals år på nacken helt plötsligt blev så trendig, och hur gör man om man vill börja brygga själv? Vi har gjort en djupdykning i kombuchakulturen och låtit vår kock Martina Danielsen brygga loss i köket. Hur det gick? Titta själv!

Det är inte särskilt många år sedan människor i vår del av världen såg frågande ut när ordet kombucha nämndes. Idag är läget ett annat och kombuchan har funnit sin väg in i både våra kyldiskar och våra hjärtan. Men vad är det egentligen? Jo, kombucha är ett fermenterat, naturligt bubbligt, sötat te som kan drickas både naturellt eller smaksättas med en mängd goda saker. Smakmässigt är den syrlig och frisk och passar bra som både törstsläckare och som ett piggt alkoholfritt alternativ till mat.

 

 

Gör din egen kombucha!

Martina är vår smaksäkra kock som druckit en hel del kombucha i sina dagar men som aldrig gett sig på att brygga drycken på egen hand. Förrän nu. Se hur det gick och följ gärna Martinas goda exempel om du vill och vågar. 

 

 

Kombucha med jordgubbar, blåbär eller ingefära

Tre varianter på pärlande kombucha som för tankarna till såväl ginger ale som lata sommardagar. Prova gärna att brygga men ta det lugnt, tänk på att renlighet är A och O, och låt inte din kombucha jäsa sig till explosiva nivåer. Har du ingen kompis som kan bistå med scoby och basbrygd? Beställ ett startkit på nätet. 

PS. Kombucha är inget för den otålige eftersom det tar sin lilla tid. Men den som väntar på något gott…

 

Till 4 liter

Du behöver: 

  • 32 g grönt te. Helt vanligt, ej uppblandat eller smaksatt 
  • 360 g råsocker 
  • Scoby  - färsk och slemmig, inte torkad
  • 4 dl basbrygd – det vill säga färdig, ren kombucha. Denna är viktig för att fermenteringsprocessen ska komma igång.  
  • 4 l vatten 
  • En stor glasbehållare som rymmer allt!
  • Lufttäta flaskor i plast eller glasflaskor med patentkork

Obs! Diska din behållare noga och skölj många gånger innan du börjar brygga. Vill du vara på den säkra sidan kan du också sterilisera den i ugnen och låta den svalna. Scobyn trivs bäst i rumstemperatur. Kravet på renlighet gäller givetvis samtliga verktyg som ska komma i kontakt med din scoby och brygd.

 

Martina brygger kombucha. Steg 1

01:54

 

Gör så här:

Steg 1.

  1. Brygg teet genom att hälla ner tebladen i det kokande vattnet. Ta bort från värmen och låt dra i 15 minuter.
  2. Tillsätt sockret. 
  3. Sila ditt sockerte och låt svalna till rumstemperatur. 
  4. Lägg ner scobyn i din rena, rumstempererade behållare. Använd gärna plasthandskar. 
  5. Häll grundteet (1 dl per liter ”sockerte”) över scobyn. 
  6. Häll teet i din glasbehållare. 
  7. Täck över din glasbehållare med en tygduk eller hushållspapper – huvudsaken är att din brygd kan andas. Förslut med gummiband och placera i rumstemperatur på ett ställe där den garanterat få stå stilla och vara ifred. Dåligt minne? Skriv gärna en post it med information om bryggdatum. Detta blir såklart extra viktigt ifall du blir kombuchagalen och brygger många omgångar i taget. 
  8. Låt din brygd stå i 12 - 19 dagar (ju längre desto syrligare.).

 

 

Tips!

Efter en vecka har din originalscoby tjockat till sig samtidigt som en ny scoby bildats och lagt sig som ett lock över din brygd. Den nya scobyn kan du antingen ge till en kompis eller använda om du vill brygga flera omgångar samtidigt. Vill du påskynda din brygd, kan du använda en ny och en "gammal" scoby för att få verkligt fart på basbrygden.

 

Martina brygger kombucha. Steg 2

02:24

 

Steg 2. Smaksättning och andra jäsningen

Du behöver flaskor, tratt, sil samt bär och kryddor efter behag. Använd bara naturliga råvaror utan tillsatser. 

  1. Sterilisera dina flaskor och arbetsredskap. 
  2. Förbered din smaksättning. Finhacka eller mosa bär och/eller kryddor efter behag och lägg i botten på dina flaskor.
  3. Häll din kombucha i flaskorna - lämna ca 2 centimers luftmån i flaskhalsen.
  4. Förslut hela härligheten. Spara 10 % av din färdiga, icke smaksatta kombucha för att starta upp nya kombuchakulturer. Skölj din scoby i ljummet vatten innan du sätter igång med en ny omgång. 
  5. Låt flaskorna stå ute i rumstemperatur i ett par dagar tills kombuchan blivit så porlande som du vill ha den.  

    OBS!
    Öppna flaskorna en gång om dagen så att de inte exploderar. Slå på en notifikation i telefonen om du är glömsk.

  6. När du ser att det börjat bildas bubblor ovanpå drycken är det dags att placera flaskorna i kylskåp. Det betyder också att det finns ett visst undertryck så öppna med försiktighet. Var gärna lite extra försiktig med ingefärakombuchan eftersom ingefäran kan ge jäsningsprocessen extra skjuts. Titta och smaka dig fram!
  7. Låt dina flaskor stå ett par dagar i kylskåp. 
  8. Sila bort frukt bär och kryddor. Drick och njut. Förvara i kylen i upp till en månad.

 

Källor:

Kimchi och Kombucha: Den nya vetenskapen om hur tarmbakterierna stärker din hjärna av Soki Choi
Soda, Lemonad & Snacks av Tove Nilsson

Produkter
Recept
Favoriter
Meny