Jultider är buffétider och buffétider är samma sak som matsvinnstider. Eller? Med några enkla tips och tricks kan du faktiskt få dina gäster att värdera maten du serverar ännu högre, och få dem att lämna betydligt mindre av din värdefulla tid, naturens resurser och pengar på sina tallrikar.
I en norsk studie från 2013 genomfördes just ett försök med att minska tallrikssvinnet med hjälp av skyltar som uppmuntrade gästerna att hellre ta flera gånger än mycket på en gång. Denna enkla uppmaning bidrog till att minska tallrikssvinnet med 20,5 %. Även om studien har några år på nacken och matgästernas medvetenhet ökat sedan dess, är det lätt att bli hagalen vid en dignande buffé, så en enkel påminnelse kan faktiskt göra stor skillnad.
Längst ner på den här sidan har vi förberett juligt skyltmaterial som du kan använda vid din buffé för att uppmana gästerna att hellre ta för sig många gånger än för mycket på en gång. Ladda ner, printa ut och se vilka effekterna blir.
Källa: Livsmedelsverket