Svinn
Matsvinn = Förlorade pengar
Exempel
- En restaurang kokar sina egna fonder vilket leder till stora mängder produktionssavfall.
- Varje vecka slängs ca 30 kg ben och 10 kg rotfrukter.
- Utöver kostnad för råvaror och personal kostar sophanteringen ca 2 kr/kg.
- Kostnad för sophantering per vecka blir då 2 kr/kg x 40kg = 80kr. På en månad blir det ca 350kr och på ett år ca 4200kr.
Tips för att tjäna mer pengar och spara vår miljö
- Skicka tillbaka råvaror som inte är tillräckligt bra.
- Se till att personalen har rätt kunskap och förutsättningar att hantera råvarorna.
- Använd mer – helst allt – av varje enskild råvara.
- Använd rätt tillagningsmetod.
- Servera lagom portioner vid tallriksservering.
- Lägg inte upp för mycket på buffén.
- Se till att man kan kyla ned den mat som ska sparas till nästa dag.
- Gör en matsvinnsrevision med vårt verktyg!