Menu

När många gäster lider av matallergier, intoleranser eller överkänslighet gäller det att veta hur man erbjuder en trygg matupplevelse för fler. Här ger vi tips och råd kring gäster med glutenintolerans.

Glutenintolerans är till skillnad från matallergi, en kronisk autoimmun sjukdom som orsakas av proteiner som finns i vete, korn och råg. Gluten inflammerar och skadar tunntarmsslemhinnan och kan endast läkas med glutenfri kost. Glutenintolerans kallas även celiaki.

 

Lilla glutenguiden

Gluten och vete är mycket vanligt i matprodukter och varor. Här listar vi några av de vanligaste som innehåller (eller kan innehålla) gluten. Istället för dessa produkter kan du använda glutenfria alternativ, naturligt glutenfria produkter samt MAIZENA Tapioka eller MAIZENA Majsstärkelse för allt från redningar till pannkakor.

  • Mjöl och produkter från vete, råg och korn som vetekli, kruskakli, vetegroddar, spelt, dinkel, kamutvete, durumvete, havregryn (kan vara kontaminerat) och mannagryn
  • Pasta och nudlar av vete, råg och korn
  • Bröd och fikabröd av vete, råg och korn
  • Müsli
  • Flingor
  • Sojasås
  • Pulversåser och många färdiga såser som HP-sås
  • Couscous
  • Bulgur
  • Panerade produkter som panerad fisk, lökringar, vissa julskinkor och rostad lök
  • Viss välling
  • Redda soppor, såser och stuvningar
  • Färdigmat och snabbmat
  • Blodpudding
  • Charkvaror, korv och leverpastejer kan innehålla gluten
  • Godis, lakrits, glasstrutar och choklad
  • Kryddblandningar
  • Ströbröd
  • Isterband, innehåller ofta korngryn
  • Fiberberikade produkter
  • Öl
  • Seitan
  • Vört
  • Grahamsmjöl

 

10 tips för allergivänligare verksamhet!

  • Köp in glutenfritt mjölkfritt bröd och frys in så du alltid kan ta fram vid behov.
  • Köp in glutenfria pastasorter av exempelvis råris eller majsmjöl. I och med att de är torkade har de lång hållbarhetstid.
  • Skylta ordentligt både inne och utomhus att det finns exempelvis glutenfritt bröd och veganmat så potentiella gäster inte missar din inkluderande meny.
  • Ha alltid hemma några växtbaserade mjölkprodukter som gäster kan använda i exempelvis kaffe.
  • Har du en veganrätt på menyn, försök även göra den glutenfri eftersom du då kan pricka in eventuella korsallergier samt olika dieter och matpreferenser. Har du exempelvis en vegoburgare på menyn kan du erbjuda glutenfritt bröd som tillval.
  • Tänk igenom samtliga recept – caesardressing innehåller fisk, sojasås innehåller gluten och mycket färdigprodukter innehåller både socker, gluten och skummjölk.
  • Se över panering – kan du använda glutenfritt ströbröd eller andra alternativ till redning och panering? Till exempel serveras oftast potatis till fisk, en rätt som är naturligt glutenfri, men då det är vanligt att panera fisk faller den genast bort för gäster som vill äta glutenfritt.
  • Har du alkoholtillstånd – se över din dryckesmeny och utöka med några glutenfria ölsorter.
  • Separera glutenfria/allergifria produkter från övrigt sortiment och skylta tydligt, exempelvis i disk, självservering eller buffé.
  • Ändras menyn ofta, som vid lunchservering, se till att gå igenom menyn med personalen och informera tydligt om allergener.

 

Glutenfritt för autoimmuna sjukdomar

Personer med övriga autoimmuna sjukdomar och inflammatoriska tillstånd är också extra strikta med kosten. Många utesluter förutom gluten även socker, komjölkprodukter, övriga spannmål samt baljväxter. Den här typen av kost kan kallas för AIP, clean eating eller paleo. Gemensamt oavsett inbördes variationer är att grunden är glutenfri.

 

Glutenfri mat som går bra för AIP och paleo

  • Fisk, skaldjur, kött
  • Grönsaker
  • Rotfrukter
  • Hälsosamma fetter som kokosfett, avokadoolja och olivolja
  • Buljong och fond utan gluten
Produkter
Recept
Favoriter
Meny