Diabetesvänlig mat håller samma riktlinjer som generella hälsoråd. Här får du praktiska tips och recept på hur du gör maten mer hälsosam och passar fler gäster.
Mycket fibrer, nyckelhålsmärkta varor och fullkorn är ledorden för en väl sammansatt diabeteskost. Rent generellt är rekommendationerna desamma som allmänna hälsoråd: mer vegetarisk kost och fullkornsprodukter. Mindre rött kött, socker och färdigmat.
14 tips för att laga mat till gäster med diabetes, eller hur du gör maten mer hälsosam
- Välj fullkornsversioner av bröd, pasta och ris
- Öka andelen grönsaker och rotfrukter
- Använd inte färdigmat som innehåller mycket socker och salt
- Minska andelen rött kött och fokusera på magrare sorter
- Använd gärna växtbaserat protein som bönor, linser, ärtor och tofu
- Fet fisk som lax, makrill, sill och sardiner är väldigt bra protein och innehåller Omega-3
- Använd växtbaserade mjölkalternativ
- Använd fleromättade fetter som olivolja och rapsolja
- Prova gärna avokado på fullkornsbrödet istället för smör
- Frön och nötter är också en bra källa till nyttigt fett, prova mixa eget nötsmör!
- Kom ihåg att erbjuda hälsosamma mellanmål
- Fermentera mera! Surkål och andra fermenterade matvaror gör gott och smakar gott
- Minska på saltet men behåll smaken med örter, kryddor, inläggningar och citron
- Håll koll på GI-skalan
Liknande kost för många hälsoproblem
Enligt en undersökning av the American Diabetes Association hade 10% av människor med diabetes typ 1 även glutenintolerans. De pekade även på rön som visade att vegetarisk och vegansk kost underlättade diabetessymtomen. Tänker man även in livsstilsdieter där många inte äter gluten, kött eller mjölk, så kan det med andra ord vara klokt att skapa en meny vars bredd inkluderar detta sätt att äta.