Vilken är favoriten när det kommer till julmat?
– Kungen på julbordet! Janssons frestelse gjord på lagrad anjovis. Och så klart hantverksmässigt inlagd sill.
Vad är din inställning till julen i allmänhet och julmaten i synnerhet?
– Jag älskar julen och allt med den! Men visst, har man stått med julbord varje dag från slutet av november och genom hela december så är det kanske inte just julbordet som lockar på julafton.
Vad kännetecknar ett riktigt bra julbord?
– Kvalitet för kvantitet! Ha hellre en hantverksmässigt gjord god sill än 20 olika snabbinlagda bara för att.
Vilken rätt/råvara måste finnas på julbordet 2024 för att julbordet ska uppfattas som ”lite trendigt”?
–Behöver julbordet bli trendigt? För mig handlar det mer om att korta ner det och ha färre men bättre grejer och bra råvaror. Det i sig är förvisso kanske att betrakta som just trendigt.
Vad är ditt bästa tips för att minska matsvinnet i juletid
–Less is more! Många tror att gäster förväntar sig mängd, men som sagt jag skulle aldrig ställa fram 20 sorters sill bara för att. Dra ner på utbudet men gör varje rätt riktigt bra i stället. Ställ fram mindre portioner av allt på buffén och fyll på oftare. Slänger du lutfisken efter varje sittning? Ta beställning vid bordet och tallriksservera den istället så blir både gästen och din köksekonomi nöjd och du slipper fresta onödigt mycket på naturens resurser.
Ibland är ändringar svåra att ta in för återkommande gäster, det vet vi alla men jag tror att vi måste våga utbilda och lära gästerna. Så mitt allra viktigaste tips för julen 2024 är kanske att komma ihåg följande: allt varken behöver eller kan vara "som det alltid har varit.