Menu

Ingredienser

+

Wallenbergare

  • Kalvfärs, finmald 1.0 kg
  • Cream 35% (whipping, etc.) 1.0 l
  • Äggulor 10.0 stk
  • Salt 30.0 g
  • Vitpeppar, hel nymald 3.0 g
  • Panko, ströbröd 3.0 dl

Potatispuré

  • Potatis, skalad mjölig exempelvis King Edward
  • Lök, gul skalad 1.0 stk
  • Vitpeppar, hela 5.0 st
  • Lagerblad 1.0 st
  • Mjölk 6.0 dl
  • Smör, rumstempererat 300.0 g
  • Salt 35.0 g

Till servering


Wallenbergare ska göras på riktigt finmalet kött, resa sig likt en sufflé och serveras med brynt smör, rårörda lingon och små gröna ärtor. Men viktigast av allt, så ska den smaka himmelskt. Håller du med? Då har vi ett recept till dig.

...

Förberedelser

  1. Wallenbergare

    • OBS! Alla ingredienser måste vara kalla.   
    • Börja med att mixa kalvfärs, salt och äggula i en mixer, ex Robot Coup.
    • Tillsätt den kalla grädden och forma 10 st lika stora biffar, ca 2 cm tjocka. Vänd biffarna i det mixade pankoströbrödet.
    • Stek biffarna gyllenbruna i matolja och smör och låt dem därefter steka färdigt i ugn på 150*C. Innertemperaturen ska vara ca 70*C och Wallenbergarna ska sufflera.
  2. Potatispuré

    • Börja med att koka potatisen, gärna i ångugn. Skiva den gula löken tunt. Värm mjölk, lök, lagerblad och vitpeppar. Tärna smöret.
    • När potatisen är färdigkokt; passera den genom en passör eller potatispress.
    • Sila av mjölken och rör ner den i potatisen. Vänd ner smöret och rör till en slät potatispuré. Smaka av med salt.
  3. Till servering

    • Bryn smöret på medelhög värme tills det börja dofta hasselnötter. Rör hela tiden så det inte bränns i botten. Smaka upp med kalvfond och vinäger.
    • Servera Wallenbergarna med det brynta smöret, potatispuré, små gröna ärtor och rårörda lingon. 
Produkter
Recept
Favoriter
Meny