Menu

I köket på Svansjöns Förskola i Malmö arbetar man inte bara för att servera hållbar, näringsrik kost utan också för att göra varje måltid till en positiv upplevelse. Som en del i detta arbete följer också odlingen som en röd tråd. Det som började i en liten skala för ett par år sedan har sedan dess vuxit successivt och i år står 12 pallkragar till elevernas, lärarnas och, inte minst, kockarnas förfogande. Vi tog oss ett prat med Louise Larsson  - en av initiativtagarna till grönskan.

Louise Larsson och Lisa Boberg - två engagerade kockar på Svansjöns Förskola i Malmö.

Är det viktigt för barn att vara där det växer? 
– Ja, det är jätteviktigt att barnen får en förståelse för hur grönsaker växer och odlas och att de ser att det krävs en ansträngning för att det ska växa. Förhoppningsvis gör detta att barnen värdesätter maten på tallriken på ett annat sätt.

Men är det inte mycket jobb i förhållande till vad ni kan skörda? 
– Det ligger absolut en hel del jobb bakom våra odlingar men min kollega Lisa Boberg och jag, tycker att det är kul och ser det som en del av det pedagogiska arbetet med barnen. Det är verkligen roligt att se hur både barnens och pedagogernas nyfikenhet växer och stimulerar till nya roliga projekt på förskolan. 

Landar något av det odlade på borden eller är det mer ett ”titta det växer”-projekt? 
– Förra året var en svår sommar på grund av torkan men vi kunde ändå använda lite örter och tomater.

Vad kommer man att hitta i era odlingar i år?
– Vi kommer att satsa på sådant som är lättodlat, som tillexempel zucchini, tomater, örter,  potatis, morot och användbar kål i olika varianter, säger Louise Larsson.

Svansjöns förskola

03:51

Produkter
Recept
Favoriter
Meny