Många tror att det är våra transporter som är den största miljöboven men faktum är att livsmedelskedjan har större inverkan på vår planet. Det var bland med det här i åtanke som Knorr, WWF och andra ledande namn inom näringslära och hållbarhet satte sig ner och börja fundera: “Hur gör vi för att flytta fokus från all skrämselpropaganda kring vad vi inte får äta och istället koncentrerar oss på det som faktiskt är bra om vi äter!”
Samtalen mynnade ut i 50 vegetabiliska råvaror med flera fördelar. Några av råvarorna kanske känns obekanta men i vissa fall är de faktiskt bara bortglömda och gemensamt för dem alla är att de är smarta, prisvärda och hälsosamma.
Heja planeten!
De flesta vet numera att det vi äter har effekt på vår planet och på vår hälsa. Här är några exempel på små förändringar som kan göra skillnad på flera plan.
1. Grönsaksvariation
Genom att variera de grönsaker vi äter så ökar vi vårt intag av antioxidanter, vitaminer och mineraler.
2. Proteinutbyte
Genom att byta ut kött, fågel och fisk mot vegetabiliska proteiner, så minskar vi vår klimatpåverkan rejält.
3. Kolhydratsförändringar
En så enkel sak som att byta ut till exempel ris och vete mot andra näringsrika kolhydrater som quinoa till exempel, gör att jordmånen förbättras samtidigt som vi får i oss mer näring. Win-win!
Flexitarian, det "nya" svarta
Att grönt är trendigt kan inte ha gått någon förbi och konsumenterna har redan gjort stora förändringar i sitt konsumtionsmönster. Att handla närproducerat, dra ner på köttkonsumtionen och minska på matsvinnet är redan vardag för många. Dessutom visar undersökningar att varannan konsument kan tänka sig ändra sina matvanor för att minska påverkan på klimatet. Och faktum är att vi nordbor överlag är väldigt öppna för att äta mer växtbaserat
Visste du att…
• Det finns mellan 20 000 och 50 000 ätliga växter på vårt jordklot. Av dessa äter vi dock ynka 150 – 200 stycken på regelbunden basis.
• Världens jordbruk står för cirka 25% av växthusgaseffekten och av detta beror cirka 60% på vår djurhållning.
• Att man räknar med att vi år 2050 är 10 miljarder människor på jorden som alla måste få mat trots begränsade resurser och helst utan klimatpåverkan.
Källa: Future 50 Foods report
Samtliga 50 råvaror
Alger
- Purpurtång
- Brunalg
Bönor och baljväxter
- Adzukibönor
- Svarta bönor (black turtle beans)
- Bondbönor
- Bambarabönor
- Ögonbönor
- Linser
- Maramabönor
- Mungbönor
- Sojabönor
Kaktusar
- Nopal
Spannmål och sädeskorn
- Amaranth
- Bovete
- Fingerhirs
- Fonio
- Kamutvete
- Quinoa
- Dinkel
- Teff
- Vildris
Frukt och grönsaker
- Pumpablommor
- Okra
- Orange tomat
Bladgrönsaker
- Rödbetsblast
- Broccolirybs
- Kål
- Moringa
- Pakchoi
- Pumpablad
- Rödkål
- Spenat
- Vattenkrasse
Svampar
- Enoki
- Maitake
- Tallblodriska
Nötter och frön
- Linfrön
- Hampafrön
- Sesamfrön
- Valnötter
Rotfrukter
- Svartrot
- Persiljerot
- Rättika
Groddar
- Alfalfagroddar
- Groddade kidneybönor
- Groddade kikärtor
Rötter
- Lotusrot
- Storjams
- Jamsbönrot
- Röd indonesisk sötpotatis