Menu

Sallader har nått längre än de klassiska Caesar, Caprese och Coleslaw. Nu jobbar vi gärna med grönsaksbaserade rätter i säsong på lokala råvaror, eller lånar fritt från hela världens skafferi. Presentation sker både som sidosallad, smårätt eller huvudrätt. Vad de flesta behöver dock är en god dressing, sås eller röra som knyter ihop smakerna och lyfter texturen: här kommer vår smakrika inspiration.

 

Buttermilk Ranch Dressing

Rysligt god men väldigt enkel dressing med vitlök, Dijon, örter och majonnäs.

 

  • 1,5 dl kärnmjölk
  • 3 msk Crème Fraiche 38%
  • 3 msk HELLMANN´S Majonnäs
  • 1 msk Knorr kryddpasta vitlök
  • ½ tsk Maille Dijon senap
  • Några droppar tabasco
  • Några droppar vitvinsvinäger
  • Finhackad dragon, gräslök och persilja
  • Salt och peppar

 

Gör så här

  1. Blanda allt i ett glas med lock på och skaka väl. Ranchdressing blir godare efter några timmar, så gör den dagen innan du behöver den.

 

Ugnsbakad vitlöksdressing

Ugnsbakad vitlök gör grunden i denna smakexplosion.

  • 2 hela vitlöksknippen
  • 15 ml olja
  • 30 g pinjenötter
  • Juice av 1 lime
  • 1 tsk sesamolja
  • 2 tsk flytande margarin
  • 1 msk Maille Dijon senap
  • 1 tsk hackad kapris
  • 1 tsk brunt farinsocker
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 250 ml vatten
  • 15 g Knorr Grönsaksfond, koncentrerad
  • Salt och peppar

 

Gör så här

  1. Skär av ändarna på vitlöken, ringla över olja och krydda med salt och peppar. Packa in vitlöken i bakpapper och rosta löken i en förvärmd ugn 180 grader i 35-40 minuter. Låt löken svalna och pilla ut klyftorna ur skalet.
  2. Lägg vitlök, pinjenötter, limesaft, sesamolja, margarin, senap, kapris, brunt socker, vinäger och grönsaksfond och vatten i en mixer. Blanda till en krämig konsistens du kan justera upp eller ner med buljong för att få den textur du vill ha.
  3. Smaka av med extra salt och peppar.

 

Rostad citrondressing

Svärtade citroner och örter i fin emulsion.

  • 4 stora citroner + skal från en citron
  • 2 dl god olja
  • Färsk basilika
  • Färsk persilja
  • Salt och peppar

 

Gör så här

  1. Dela och bränn citronerna på köttsidan tills de svärtats. Juicepressa de avsvalnade citronerna genom en sikt ned i en skål.
  2. Sätt citronsaften, citronskal, basilika, persilja och salt i en blender. Mixa och tillsätt långsamt oljan. Smaka av med peppar.
  3. Ställ in kallt.

 

Vinaigrette med jordgubbar, citrus och vallmofrön

Sommarsmak på ett kick. Vallmofrön håller det intressant.

  • 3 dl mixade jordgubbar
  • 30 ml färsk citronsaft
  • 30 ml god olja
  • 1 msk vallmofrön
  • Salt

 

Gör så här

  1. Blanda jordgubbar, citronsaft och olja. Häll dressingen i en skål och vänd ned vallmofrön. Smaka av med salt.
Produkter
Recept
Favoriter
Meny