Menu

1. Support your locals!

 

  • Lokala gryner. Istället för ris och pasta som måste transporteras långt, använd nordiska gryner som fullkornshavre, mathavre, matvete och bönpasta. Du kan även riva ned blomkål och broccoli och servera istället för ris. Eller varför inte ta fram grönsakssvarven och svarva morötter till spaghetti? Friterad svarvad morot med salvia och enbär passar perfekt till viltkött, rökt tempeh på nordiska ärtor eller NoChicken Chunks.
  • Lokala leverantörer. Idag finns bönder och leverantörer bara en sökning bort. Kika runt på internet efter leverantörer i din närhet och även om du driver en större verksamhet kan du kanske lägga dina mindre beställningar lokalt.

2. Minska svinnet

  • Minska portionerna. Håll koll på portionsstorleken: åker tallrikarna tillbaks med överblivna potatisar? Äter gästerna bara hälften av salladen? Perfekt, då vet du exakt var och hur du kan minska dina portioner. Ett annat förslag kan vara att ändra menyn så att gästerna kan beställa protein och sidorätter separat. En annan variant kan vara att ha en meny bara bestående av smårätter. Om sällskapet kan pussla ihop sin egen matupplevelse är det mindre risk för rester. Man beställer ju oftast inte något man inte vill äta upp.
  • Gör fest på din rest. Låt ostskalkar åka ned i buljonger, fonder, grytor och risottos. Baka eller fritera potatisskal, mixa ner örtstjälkar till örtoljor och broccolistammar till lena soppor. Har du ätbar blast och blomkålsblad i dina gömmor? Använd dem i såväl sallad som pesto eller för att dryga ut färsrätter. Rester är helt enkelt ditt nya skafferi!

3. Få full koll på helhetsbilden

 

  • Internt. Hållbarhet handlar lika mycket om reko villkor för planeten som för våra kollegor och medmänniskor. Är personalens villkor bästa möjliga, eller tål de att ses över? Kan du planera dina resurser på ett sätt som gagnar personalen, budgeten och klimatet ? 
  • Externt. Se över inventarierna. Är ditt take away-emballage, dina påsar, behållare, servetter och annat smått och gott medvetet valt? Är take away-tjänsten du använder motordriven eller levereras din mat via cykel? Hur arbetar take away-företaget med hållbarhet själva och har de en reko personalpolitik? Välj ett så bra alternativ som möjligt. Det lönar sig i längden och uppskattas förmodligen av dina gäster.

4. Agera proteinsmart

5 tips för din plantbaserade meny

00:00

  • Minska på det röda köttet. Välj miljömärkt fisk, fågel och framförallt nordiskt viltkött. Minska användning av komjölksprodukter och använd lagrad ko-ost som den delikatess det är: satsa på kvalitet istället för kvantitet.
  • Laga växtbaserat! Nordiska bönor, ärtor och linser kan användas i allt från gratänger och färser till sallader, mackor och soppor. Och glöm inte bort alla nya vegoprodukter! Att välja grönt protein blir allt vanligare, vilket gör att gäster numera förutsätter att det finns goda gröna rätter på menyn. Med några smarta produkter kan du redan från början göra din meny valbar för fler gäster. Använd till exempel  HELLMANN´S Vegan istället för traditionell majonnäs, eller NoMince istället för traditionell köttfärs. Det är även smart att byta ut vanliga komjölksprodukter mot växtbaserade produkter eftersom du då inte bara når de som äter grönt, utan även gäster med  laktosintolerans och mjölkproteinallergi.

5. Välj råvaror i säsong

Väljer du lokala råvaror i säsong gör du både ett hållbart, ekonomiskt och smakmässigt klokt val. Men även grönt som går att vinterförvara är av stort värde. För att förlänga säsongen, använd konserveringsmetoder som inläggning, confitering och torkning.

Produkter
Recept
Favoriter
Meny