Menu

Ingredienser

+

Gör så här

  • Hummer, ca 600 g/st 1200.0 g
  • Morot, skuren i bitar 230.0 g
  • Peppar, spansk skivad 5.0 g
  • Fänkål, färsk skuren i tärningar om 1 cm 110.0 g
  • Lök, gul skuren i 1 cm tärnad 150.0 g
  • Vitlök, färsk skuren i skivor 7.0 g
  • SLOTTS Tomatpuré 70.0 g
  • Saffran 1.0 g
  • Krondill 3.0 g
  • Vin, vitt 600.0 g
  • Vatten 300.0 g
  • Mjölk, standard 1.0 g
  • Grädde 35% (vispgrädde) (2) 1.0 l
  • Cognac, trestjärnig 0.5 dl
  • Olja, oliv 30.0 g

Vispad hummerkräm


Få saker andas nyår som just hummer. Här förädlad till en smakrik soppa med ljuvliga toner av citrus och saffran. Förrätt till Nyårsmenyn.

...

Förberedelser

  1. Gör så här

    • Plocka ur kött från klor och stjärt på hummern och lägg åt sidan så länge. 
    • Hetta upp en stor kastrull och tillsätt olivolja. Rosta skalen under omrörning ett par minuter. Tillsätt grönsaker och krondill. Låt svetta ytterligare ett par minuter. Tillsätt saffran och tomatpuré. Rör hela tiden så att det inte bränner. 
    • Tillsätt vitt vin och reducera till hälften. 
    • Tillsätt vatten, mjölk och grädde. Låt sjuda på medelvärme i ca 25 minuter. Tillsätt cognac, salt och svartpeppar och låt sjuda i ytterligare 5 minuter. 
    • Sila av i en ny kastrull, sjud upp sakta och mixa skummigt med en stavmixer. Servera som på bild med ett ägg hummerkräm och en bit klo eller stjärt från hummern. 
  2. Vispad hummerkräm

    • Dela klorna i 2-3 bitar. Spara så att det finns 10 snygga bitar till garnering. 
    • Lägg hummerkött, smetana, citronskal, citronjuice, hummerfond, salt och svartpeppar i en Pacojetburk. Ställ in i frysen (med lock) i 30 minuter. Har du ingen pacojet; hacka allt fint och vispa tjockt med en elvisp. 
    • Ta ut burken från frysen och kör på vispprogrammet i Pacojeten. 
    • Forma ett snyggt ägg i en djup tallrik. Häll den varma soppan runt om. Garnera med hummerklo. 
Produkter
Recept
Favoriter
Meny