Menu

Ingredienser

+

Köttbullar, ca 80-100 styck

Gräddsås

Pressgurka

  • Gurka 2.0 st
  • Socker 1.0 dl
  • WINBORGS Ättiksprit 12% , 8 x 0,5 L 5.0 msk
  • Salt 2.0 tsk
  • Persilja, hackad 1.0 dl

Rårörda lingon

  • Lingon, rårörda frysta 500.0 g
  • Socker 2.0 dl

Om det är någonting från den svenska husmanskosten som kan klassas som comfort food, så är det väl ändå köttbullarna, gräddsåsen, de rårörda lingonen och pressgurkan. En klassisk lunchrätt som både har en tendens att framkalla gamla goda minnen och skapa nya. 

...

Förberedelser

  1. Köttbullar, ca 80-100 styck

    • Börja med att fräsa löken i smör på medelvärme. Låt svalna.
    • Blanda mjölk och ströbröd. Låt stå 5 minuter. Rör om så att det inte blir klumpar.
    • Salta och peppra färsen och blanda i ströbrödsblandningen samt lök, senap och ägg.
    • Rulla köttbullar om ca 20–25 g. Stek gyllenbruna och klara i smör och olja. 
  2. Gräddsås

    • Bryn löken i smöret. Slå därefter på vatten och buljongpasta. Låt koka i 10 minuter.
    • Slå i grädde, soja och gelé. Låt koka i ytterligare 10 minuter.
    • Smaka av med salt och peppar. Red av med MAIZENA Snowflake till valfri konsistens. Sila såsen och mixa i en matsked smör.
  3. Pressgurka

    • Skiva gurkan tunt (ca 2 mm), gärna på en mandolin. Vänd upp med socker, salt och ättika. Ställ under press i kylen över natten eller i minst 6 timmar. Servera gurkan uppvänd med persilja. 
  4. Rårörda lingon

    • Blanda lingon och socker. Rör om då och då. Lägg lingonen i en burk när sockret lösts upp. Förvara i kyl.
Produkter
Recept
Favoriter
Meny